Îngrijirea tatuajelor

ÎNGRIJIREA TATUAJELOR

Îngrijirea tatuajelor

            Imediat după terminarea procesului de tatuare este obligatoriu să aveți un bandaj (folie de plastic sau bandaj steril) peste tatuaj, motivul acestui tatuaj este foarte simplu: să țină la distanță bacteriile și microbii care se transmit prin aer, tatuajul este o rană deschisă, deci și un bun “teren de joacă” pentru bacterii și infecții. Bandajul se lasă minim 24h și nu mai mult de 36h (nu îndepărtați bandajul imediat pentru a arăta prietenilor dvs. noul tatuaj, există riscul de infectare, prietenii pot aștepta puțin). După tot acest timp îndepărtați bandajul prin mișcări lente. Nu trebuie să vă panicați, tatuajul va arăta urât din cauza plasmei care a curs și a înnegrit zona tatuată, este un lucru absolut normal. Spălați-vă foarte bine pe mâini cu un săpun lichid antibacterian (ex. Protex) după care spălați zona tatuată cu mâna goală (fără vreo cârpă abrazivă sau prosop înmuiat în apă) cu apă călduță și săpun antibacterian.

            După ce ați îndepărtat plasma și tatuajul a revenit la forma inițială, uscați zona prin TAMPONARE și NU prin FRECARE cu un șervețel curat. Apoi urmează aplicarea unguentului. Cu mâna (proaspăt spălată și dezinfectată cu săpun) aplicați peste tatuaj strat subțire de UNGUENT incluzând și o zona de 3-4 cm împrejurul tatuajului, excluzând astfel riscul unei infecții. Timp de 7-10 zile tatuajul trebuie întreținut umed, prin un gerea în permanență (din 3 în 3h) inclusiv noaptea. De fiecare dată, înaintea aplicării unguentului trebuie să fiți foarte curat pe mâini. În primele 7 zile spălați tatuajul minim de 3 ori/zi cu apă fără săpun, dar să nu dureze mai mult de 2 minute.

            Schimbați-vă hainele și lenjeria de pat foarte des, chiar dacă ele sunt curate, în felul acesta riscul de infecție este mai mic. Nu se acoperă cu niciun pansament sau folie tatuajul începând de a doua zi, acesta trebuie să rămână liber, grăbindu-se astfel procesul de vindecare, evident în funcție de locul dvs. de muncă puteți proteja tatuajul purtând haine mai largi și intervenind din 3 în 3h cu unguent. Hainele largi vor acoperi tatauajul și îl vor proteja de o infecție. Este indicat să aveți schimburi curate la dvs. de câte ori simțiți nevoia să vă schimbați de haine, nu uitați să fiți spălat pe mâini înainte. Dacă sunteți la servici și hainele dvs. s-au lipit de tatuaj, udați cu puțină apă călduță zona pe deasupra hainei, până se desprinde de tatuaj, îndepărtați haina respectivă, spălați-vă pe mâini încă odată cu săpun antibacterian apoi spălați ușor tatuajul cu mâna goală, tamponați-l cu un șervețel după care aplicați unguent, apoi schimbați hainele cu unele curate.

După cele 7-10 zile este bine să înlocuim unguentul cu o cremă hidratantă (Nivea), acest lucru prevenind astfel cojirea, înainte de a folosi crema hidratantă citiți cu atenție instrucțiunile și asigurați-vă că nu sunteți alergic la unul din compușii cremei sau că acestă vă irită. Este recomandată o cremă cu vitamina A (NU folosiți cremă de gălbenele, pentru că aceasta afectează și atacă pigmenții tatuajului). Este recomandat să comandați la orice farmacie o cremă simplă pe bază de vaselină neutră doar cu vitamina A fără alte ingrediente cosmetice care pot ataca pigmenții, nu uitați că trebuie să vă spălați bine pe mâini de fiecare dată cu un săpun antibacterian.

Timp de o săptămână  este recomandat să nu faceți băi calde, ci dușuri, înainte de a intra la duș dați cu unguent pe tatuaj și apoi aplicați o folie de protecție (folie de plastic) doar pe perioada cât faceți duș. Evitați îndreptarea jetului de apă direct pe tatuaj (presiunea poate decoji tatuajul iar sângerarea poate scoate pigmentul din tatuaj decolorând lucrarea) în același timp evitați șamponarea sau săpunirea zonei tatuate, dacă din greșeală ați făcut acest lucru limpeziți imediat zona.

Timp de 2 luni este INTERZIS cu desăvârșire înotul în pisicină, lacuri, stranduri, saună, mare sau băi fierbinți, deasemenea este INTERZISĂ expunerea tatuajului la soare timp de 3 luni, indiferent ce cremă folosiți și cât de mare ar fi factorul de protecție al acestuia, va decolora tataujul, mai ales dacă este color. Bronzarea la solar este INTERZISĂ cel puțin 6 luni, pigmenții din tatuaj se stabilizează în câteva luni, timp în care tatuajul în funcție de îngrijirea pe care ați acordat-o, își va recăpăta culorile vii și intense. Pe toată durata procesului de vindecare a tatuajului NU DAȚI COAJA JOS, nu contează cât de mare este mâncărimea, dacă vă scărpinați și rupeți cojile se poate elimina cerneala din tatauj prin sângerarea  acest lucru ducând evident la decolorare. Dacă mâncărimea este insuportabilă puteți să ungeți tatuajul cu cremă hidratantă, masând ușor zona până dispare senzația de mâncărime, nu uitați că trebuie să fiți foarte curat pe mâini.

Evitați ca tatuajul să intre în contact cu animale. Evitați expunerea tatuajul la praf, transpirație excesivă din activități fizice intense. Este interzisă folosirea spirtului pe toată durata vindecării. Este interzisă ungerea cu alte creme decât cele recomandate de tatuator. Evitați purtarea unor haine pe perioade mai mari de 4-5h. Nu lăsați prietenii sau amicii să vă atingă tatuajul, tatuajul proaspăt făcut nu trebuie să intre în contact cu mâini nespălate, haine murdare, lenjerie intima nespălată. După aproximativ 15 zile cojile vor cădea de la sine iar tatuajul va rămâne un pic șters, nu este cazul să vă panicați, este perioada de după vindecare în care pigmenții se stabilizează în piele, ungeți cu crema hidratantă până la vindecare, în câteva săptămâni culorile își vor recăpăta intensitatea și se vor stabiliza.

Când tatuajul începe să se vindece NU vă scărpinați și NU frecați cu obiecte tatuajul. Prin mâncărimea pe care o simțiți înseamnă că tatuajul începe să se vindece. De asemenea, pielițele ce se formează NU se înlătură, ele vor cădea treptat. Acest lucru se întâmplă de obicei între 1 săptămână și 3 săptămâni.

Procesul de vindecare poate dura între 1 săptămână și 6 săptămâni sau mai mult, în proces influențat de zona, design-ul și complexitatea tatuajului ales. După vindecare păstrați tatuajul mereu viu ungând cu loțiunea Sorry Mom Tattoo Lotion, pentru hidratare după fiecare baie.

Tatuajul este al tău, ai grijă de el, acum face parte din tine, iar el te reprezintă peste tot! Fiecare tatuator are propriile instrucțiuni de îngrijire a tatuajului în fucnție de: stilul de lucru, unguentul de vindecare și a foliei speciale.